Modetrends AW 20-21
Wat blijft-Wat komt

Over kleur, ruiten, plissé, breisels en kapmouwen

Een blog-serie over fashion, kleur, stijl, stoffen, dessins, accessoires en andere tips voor het aankomend najaar-winter seizoen. De rode draad in deze reeks is:

'Wat blijft'; herkenning van fashion van afgelopen seizoenen met daar tegenover 'Wat komt'; de vernieuwingen.

1. Kleurcontrasten versus Kleurrijk met aardetinten

'Wat blijft': Kleurcontrasten

Graag wil ik eerst iets vertellen over twee verschillende groepen kleuren. Ik werk namelijk graag met de term accentkleur en basiskleur. Wat is nu het verschil tussen deze twee groepen?

Een voorbeeld: Een vrouw in een knalrood jasje komt tijdens een netwerkbijeenkomst binnen. Iedereen herinnert zich dat rode jasje. Maar of zij het heeft gecombineerd met zwart, donkerbruin, donkerblauw of donkergrijs, dat weet niemand meer.

Accentkleuren laten een herinnering achter, basiskleuren niet. Er zijn niet alleen donkere basiskleuren, want wit, offwhite, beige, crème, parelgrijs en zandkleur zijn ook basiskleuren.

De trend om accentkleuren met elkaar te combineren blijven we ook dit seizoen zien in vele collecties. Dat zijn vrijwel allemaal effen en felle kleuren. Als je dol bent op een extroverte uitstraling, dan is deze trend een hele mooi voor jou.

Is deze extroverte kleurencombinatie een beetje teveel van het goede? Kies dan één accent en combineer het met een lichte of donkere basiskleur. Zo maak je je uitstraling ietsje rustiger.

Wat blijft: Kleurcontrasten

Gezien op de modebeurs De Modefabriek en bij Costes

'Wat blijft': Kleur ton-sur-ton

Oftewel tint-op-tint-, kleur-op-kleur.

Dat wil zeggen dat je één accentkleur varieert vanuit dezelfde kleurfamilie. Dus in verschillende kleurnuances, zoals feller, donkerder, lichter, zachter.

In deze trend zie je vaak dat effen stoffen met elkaar gecombineerd worden. Vaak worden wel verschillende structuren en materialen gebruikt. Soms zie je ook prints in ton-sur-ton.

'Wat blijft': Kleur ton-sur-ton

 Gezien op de modebeurs  De Modefabriek en S.Oliver

‘Wat komt:’ Kleurrijk met aardetinten

Met aardetinten bedoel ik eigenlijk een heleboel verschillende natuurtinten; van naturel, gebroken wit, camel, nougat, brons, cognac, reebruin, bruinrood en tot zelfs chocoladebruin.

Als je al deze tinten combineert met accentkleuren, dan maak je spannende en speelse combinaties die zo kenmerkend zijn in deze trend.

Daarbij zie je twee verschillende variaties:

  • Accentkleuren in felle, heldere kleuren maken het tot een extroverte kleurenexplosie.

  • Accentkleuren in zachte, pastelachtige tinten maken het tot een subtielere en meer introverte combinatie.

Aardetinten en naturellen vind je in donkere en lichtere tinten, warmere en koelere nuances en in meer heldere of juiste zachte kleuren. Nu ligt het voor de hand dat je deze tinten combineert met donkere basiskleuren zoals bijvoorbeeld zwart en donker grijs.  Dat kan heel chique zijn maar kan ook saai overkomen.
Maar als je die naturellen nu eens combineert met een accentkleur, dan breng je ook écht kleur in je outfit.

Wat mooi dat je dan kunt kiezen uit enorm veel kleuren. En kleur combineren met naturellen is makkelijker dan je misschien wel denkt. Eigenlijk is er altijd wel een kleur te vinden die echt bij je past en waar je blij van wordt. Kijk maar eens naar de voorbeelden die ik gevonden heb.

Welke combi ga jij maken?

‘Wat komt:’ Kleurrijk met aardetinten


Aardetinten en naturellen gecombineerd met felle accentkleuren.
Deze heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, bij Van Uffelen en Costes


Aardetinten en naturellen gecombineerd met zachte accentkleuren. Deze heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek en bij Van Uffelen en Costes

2. Kleine ruitjes versus grote blokken

'Wat blijft': Kleine ruitjes

Kleine ruitjes, ik noem ze ook wel kostuumruitjes, blijven echte klassiekers. Zwart-wit  of in kleur, vooral in jasjes en kostuums zie je deze dessins op moment in de winkels hangen. Maar ook in klokkende soepele rokken vind je de ruitjes terug. Juist door de bewegelijkheid zie je de speling van de ruitjes op een verrassende manier.

Als we inzoemen op die ruitjes, hoe zien die er dan uit? Denk hierbij aan de Pied-de-poule, Prince-de-Galles of kleine blokjes. Maar het kunnen ook hele kleine fantasieblokjes zijn. Vaak lijkt het op een afstand een effen stof, want pas van dichtbij zie je dat het ruitjes zijn. Deze zogenaamde faux-uni (valse uni) geeft vaak een luxere en rijkere uitstraling. Een mooie subtiele toevoeging aan de stof.

'Wat blijft': Kleine ruitjes


De kleine ruitjes en blokjes heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, bij Distrikt, Sting en Tramontana

'Wat komt': Grote ruiten

Grote ruiten en blokken, deze print zie je als variant op de kleine kostuumruitjes. Die ruitjes zijn als het ware opgeblazen tot een extroverte versie.

Je vindt ze niet alleen in geweven stoffen voor kostuums, broeken en jasjes. Ook in breisels voor truien, vesten en shawls zijn de grote ruiten te vinden. En laten we de varianten op de bekende houthakkersblouse niet vergeten!

'Wat komt': Grote ruiten


​De kleine ruitjes en blokjes heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, bij Van Uffelen, Sting  en Distrikt

3. Gebreide reliëfs versus Gebreide prints

'Wat blijft': gebreide reliëfs

Bestaat de ‘ouderwetse’ kabeltrui eigenlijk wel?

Wat mij betreft niet, want breien is op dit moment, en dan vooral zelf-breien, een supertrend! Ik hoorde gisteren nog iemand zeggen dat zij het zelf breien een hele mooie manier vond om deze coronatijd relaxed door te komen. Geen wonder dat deze trend echt actueel is!

Een speciale techniek om breisels extra mooi te maken is het breien met reliëfs. Het is een variatie op de gladde gebreide truien die we eigenlijk altijd wel in de winkels kunnen vinden. Er zijn zoveel manieren om in 3-D te breien, er is er altijd wel eentje waar je blij van wordt.

Want deze reliëftechniek is een hele mooie manier om een trui in één kleur toch een soort print mee te geven. Dat kan op een hele opvallende manier, met slingerende kabels, maar ook met kleine openingetjes die zorgen voor een kantachtig effect. Dat is toch veel leuker dan een gladde trui! Vind ik in ieder geval wel.

'Wat blijft': gebreide reliëfs


Deze breisels heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, H&M en S.Oliver

'Wat komt': Gebreide prints

Deze breitechniek lijkt een terug van weggeweest. In de winkels zag ik de klassieke kleurrijke gebreide trui met zo’n motief rond de hals. Een klassieke techniek, ja, maar in zoveel mooie kleuren dat het echt trendy is en verre van ouderwets.

Denk ook aan grote ‘opgeblazen’ ruitmotieven, letters, dierenprints en prints die afgestemd zijn op bijpassende kleding in een geweven stof.

Met meerdere kleuren breien, dat is wat je doet als je gekleurde prints in een breisel maakt.
Er zijn verschillende manieren om met meerdere kleuren te breien. Deze twee technieken zijn de belangrijkste:

  • Intarsia-breien

    Een methode waarbij je het motief er echt in breit. Als je aan de binnenkant kijkt zie je ongeveer hetzelfde motief. Je krijgt een mooi soepel breisel omdat je maar met één draad tegelijk breit.

  • Jacquard-breien

    Bij deze methode brei je met alle kleuren draden tegelijk. Alleen is er altijd één kleur draad die bij een bepaalde steek zichtbaar is, de anderen zijn alleen zichtbaar aan de binnenkant. Kenmerkend zijn alle lussen die aan de binnenkant zichtbaar zijn. Met deze techniek krijg je een mooi dicht en stevig meerkleurig breisel.
    Wat mij betreft de moeite waard om ook eens aan de binnenkant van je trui of vest te kijken.

'Wat komt': Gebreide prints

​Deze breisels heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, Distrikt, Vero Moda en Costes

4. Plissé versus Kapmouwen

'Wat blijft': Plissé

Wat is eigenlijk plissé?

Plissé is niets anders dan een stof waar plooitjes in verwerkt zijn. Waarom heet het dan niet gewoon plooistof?

Je zou kunnen zeggen dat plissé een plooistof is, maar plooistof is niet altijd een plissé. Het verschil zit in de grootte oftewel de diepte van de plooi.

Bij plissé hebben we te maken met kleine plooitjes met een maximale diepte van 1 centimeter. Bovendien moet de gehele stof uitgevoerd zijn in deze plooitjes.

Gaan deze plooitjes door wassen eruit?

Zijn de plooitjes gebreid? Dan blijven de plooitjes door de manier van breien er gewoon inzitten.

Zijn de plooitjes in de stof geperst? Ook dan blijven ze na het wassen er gewoon inzitten. Belangrijk wel is dat je het kledingstuk niet gaat strijken! Door de warmte van het strijken vervormd als het ware de stof en is de plissé voorgoed verdwenen!

Belangrijke eigenschap van plissé:

Doordat plissé rondom in de plooi zit, zit er heel veel rek in de stof. Door deze rekbaarheid heeft een rok in een recht model daardoor wèl veel bewegingsvrijheid. Fijne bijkomstigheid!

Plissé zien we al enkele seizoenen in de winkels hangen. Toch ontdekte ik nog verrassende variaties op de plissé. Want wat een leuk effect geeft het als je een diagonale geruite stof plisseert. Of een stof in grote kleurvlakken?! En wat dacht je van gebreide plissé-stoffen met subtiele glitters of leder-look?!

'Wat blijft': Plissé

Deze plissé-stoffen heb ik gezien op de modebeurs De Modefabriek, Mango en Costes

'Wat komt': Kapmouwen

Het lijken wel vleugeltjes, die kapmouwen!

Ik vind het wel een grappig accent op je schouders. En als je van jezelf niet zulke brede schouders hebt, dan maken deze kapmouwtjes je schouders opties breder.
Je ziet ze in truien, blouses maar ook jassen. Leuk truc van deze nieuwe trend!

'Wat komt': Kapmouwen 

​Deze kapmouwen heb ik gezien bij Vero Moda, Zara en Costes

Wil jij graag ontdekken hoe je de catwalktrends vertaalt naar jouw eigen kledingkast?

Bel >>> 06-24650849
Mail >>> info@S-Kwadraat.com

en geef je op voor de workshop 'Jouw mooiste kleuren' of 'Styling Tips en Trucs'

Liever een 1-op-1 sessie?

Kijk dan eens op >>> De Stijl die bij jou past!

Ik help je graag om met andere ogen naar jezelf te kijken!
Ga ik je ontmoeten voor mijn spiegel?

Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie