Modetrends voorjaar-zomer 2021

Wat blijft - Wat komt

Modetrends voorjaar-zomer 2021
Wat blijft - Wat komt

Over fashion, kleur, stijl, stoffen, dessins, accessoires en andere tips voor het aankomend voorjaar-zomer seizoen. De rode draad is:

'Wat blijft'; herkenning van fashion van afgelopen seizoenen met daar tegenover 'Wat komt'; de vernieuwingen.

Wat blijft: Kleurrijk en fun

Kleurcombinatie is in deze trend het toverwoord. Dit combineren kan op verschillende manieren zodat je de manier kunt kiezen die echt bij jou past.

Basis- en accentkleur

Als je het hebt over kleurrijk combineren, dan gebruik ik graag het begrip basis- en accentkleur. Wat is het verschil tussen deze twee?

Een basiskleur laat geen herinnering achter, een accentkleur wel.

Een voorbeeld: Je bent uitgenodigd voor een netwerkbijeenkomst en je draagt jouw kobaltblauwe jasje. Naderhand zal menigeen jou herinneren als diegene die dat kobaltblauwe jasje droeg. Maar of je dat nu gecombineerd had met zwart, donkerblauw, donkerbruin of zelfs donkerpaars of -groen, dat weet zelden zich iemand te herinneren.

Met andere woorden: met accentkleuren kun je een indruk of een non-verbale boodschap achterlaten, met een basiskleur als ondersteuning.

Op de extroverte manier kleurrijk zijn

Krachtige en knallende manieren om kleuren te combineren passen bij een meer extroverte uitstraling. Denk hierbij aan het combineren van:

 • krachtige heldere kleuren
 • twee of meer accentkleuren zonder basiskleuren

De kleurrijke trend van dit moment gaat nog een stapje verder. Want we zien hier niet alleen kleurrijke combinaties met accentkleuren, ook kleurrijke dessins en prints, al dan niet gemixed, zorgen hier voor een extra ‘funny’ element. Zoals:

 • Cijfers & Letters
 • Grote bloemen
 • Polka dots en (zelfs knikkers)
 • Fantasie-strepen
 • Diagonale effecten
 • Stripfigurenetc. etc.


Op de introverte manier kleurrijk zijn

Rustige en eenvoudige manieren om kleuren te combineren passen bij een meer introverte uitstraling. Denk hierbij aan het combineren van:

 • gedempte zachte kleuren
 • één enkele kleur met een basiskleur
 • één kleur uit één kleurfamilie (ton-sur-ton)
 • één subtiele print met een basiskleur

Wil je meer weten over de verschillende manieren van kleuren combineren? Lees dan mijn blog over >>> Origineel kleuren combineren kun je leren 


Gezien in de etalage van House of Snobs in Enschede

​Gezien in de etalages van Van Uffelen - Art Enschede - Claudia Sträter

Tip: Hoe mix je prints en dessins?

Ogenschijnlijk lijkt het bij deze trend dat prints zomaar met elkaar gecombineerd worden. Om te voorkomen dat het een ‘rommeltje’ wordt, hanteer ik de volgende twee principes:

1. Dezelfde kleuren
Combineer dessins die dezelfde kleuren bevatten, maar die in grootte duidelijk van elkaar verschillen. Door gebruik van dezelfde kleuren creëer je rust en door de verschillende grootte een duidelijk
 zichtbaar verschil.


2. Dezelfde grootte
Combineer dessins in precies dezelfde grootte maar in een geheel andere kleurstelling of in elkaars positief/negatief. Door verschillende kleuren te gebruiken maak je een duidelijk zichtbaar verschil en door het combineren in dezelfde grootte creëer je een zekere rust.


Wat komt: Kleurrijke accessoires

In deze bijzondere tijd van covid19 kunnen en mogen we heel veel niet. Daar vertel ik niets nieuws. Zomaar naar een winkel gaan om te shoppen kan en mag (nog) niet. Alternatieven zijn: een shopafspraak maken met je favoriete winkel of online bestellen.

Vooral dat laatste kan erg lastig zijn. Als je een nieuwe broek zoekt, kom je om in een oerwoud van heel veel soorten modellen en pasvormen. Vind dan maar eens jouw nieuwe favoriet! Je kunt geluk hebben dat jouw perfecte model broek van vorig seizoen opnieuw in de collectie wordt aangeboden, maar neem maar van mij aan, online een goed broek kopen kan erg lastig zijn.

Maar als je nu zo graag meer kleur in je outfit wilt, hoe doe je dat dan?

Een eenvoudige manier om een nieuwe boost te geven aan je huidige garderobe is door het te combineren met nieuwe accessoires. Immers een nieuwe tas, riem of shawl koop je relatief best makkelijk online.

En wat ga jij kiezen?

Ga jij voor het grote gebaar en kies je een multi-colour XXL-tas of ga je liever voor een klein enveloppe-tas in één accentkleur?

Of combineer jij meerdere kleurige accessoires of houd je het liever bij eentje?

Het is niet voor niets dat kleurrijke accessoires op dit moment super trendy zijn, dus ik zou zeggen: Ga voor die kleurrijke accessoires en maak op die manier nieuwe en verrassende combinaties met je huidige garderobe met een kleurrijk en vrolijk accent!

Het maakt niet uit welke manier je kiest, als je je er maar goed bij voelt en het echt bij past jou als persoonlijkheid, de gelegenheid en wat je doel is van dat moment. Want alleen dan kom je echt tot je recht!


Riem gezien via Zalando - tas via Nina-shop


Gele tas gezien via Nina-shop - Shawl via Norah - Veterschoenen via Tamaris - Riem via Zalando - Gekleurde schoenen via Colori - Rode riem via Zalando - Funchsia tas via Nina-shop

Wat blijft: Loungewear

De Coronatijd heeft ons kleedgedrag hoe dan ook beïnvloed. We dragen Loungewear, de zogenaamde ‘knuffel’-kledingstukken, graag tijdens ons thuis-werk, achter de computer, keukentafel of telefoon.

Comfort met de hoofdletter C. Dat is de kern van deze loungewear-trend waarin zachte rekbare stoffen en ruime comfy kledingmodellen de hoofrollen spelen.

Kenmerken zijn:

 • Ruimvallende truien, sweaters en vesten
 • Broeken met elastische tailleband en striksluiting
 • Hoodies
 • Zachte sweaterstof en vele andere soorten breisels en stretchstoffen

Deze trend zie je komend seizoen vooral uitgevoerd in naturelle, zachte en effen kleuren. Af en toe met een kleuraccent (veelal ook in zachte pastel-achtige tinten) of een geplaatste print (bijvoorbeeld op het front van een shirt)


Beide gezien in de etalage van Vanilia

​Gezien bij  Mango - Mango - Esprit

Wat komt: Easy Chic

In deze Coronatijd is ook een tijd waarin we onszelf weer opnieuw aan het ontdekken zijn. Want we worden noodgedwongen op onszelf teruggeworpen. We moeten het doen met het relatief kleine wereldje om ons heen.

Toch kan er een behoefte zijn om op bepaalde momenten uniek en speciaal te zijn. Hoe laat je dat dan zien?

Andere vragen zijn:
Gaan we na deze tijd gewoon weer terug gaan naar ons ‘oude’ kleedgedrag?
Of gaan we onze uitstraling en looks anders invullen als thuiswerken de norm gaat worden?

Hoe ziet jouw outfit eruit tijdens een werkdag?

 • Draag jij je comfy joggingpak?
 • Of trek je toch je jasje aan?
 • Of doe je iets anders?


En wat doet het met je mindset?

 • Merk je een verschil bij de ene en de andere outfit?
 • Werk je net zo effectief en efficiënt als toen je nog alle dagen op kantoor werkte?

Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen.

Ik merk in mijn omgeving dat zowel mannen als vrouwen tijdens een thuiswerkdag steeds vaker een outfit kiezen die ze normaal gesproken ook aan zouden doen op een kantoorwerkdag. De reden is dat het je toch die mindset geeft om je werk sneller en effectiever te doen. Het is sowieso erg handig als je een onverwachte online video-afspraak hebt.

Want wat laat je eigenlijk zien als je als directeur van een groot onderneming in beeld verschijnt in een verwassen T-Shirt en een beslissing neemt over een portefeuille van €200.000,--?

De trend Easy Chic

Een modetrend is niets anders dan een zichtbare vertaling van een gevoel, een gebeurtenis of een ontwikkeling die op dat moment een belangrijke plaats inneemt in onze wereld. Daarom is de trend Easy Chic niet verrassend. Deze maakt namelijk een hele mooie combinatie van comfy kleding met een chique uitstraling. Een luxe uitvoering van onze ‘knuffelkleding’ van de afgelopen periode, geschikt voor meer dan alleen maar onze werk-outfis.

Kenmerken van Easy Chic zijn:

 • Wijde silhouetten, maar wel met een duidelijke taille
 • Elegante en luxere stoffen zoals zijde, cupro, tencel, viscose
 • Stretchy, maar ook soepelvallende stoffen
 • Luxe accessoires, zoals elegante slippertjes en sandalen

​Gezien in de etalages van Costes  - Zara

​Gezien bij La Dress -  Mango - Esprit

Wat blijft: Bloemendessins

Bloemendessins blijven, hoe dan ook, een modetrend die je in vele collecties terug blijft vinden. Of het nu gaat om een groot bloemendessin of de kleine ‘mille-fleurs’, een bloemenzee geeft een prachtig fleurig resultaat.

Deze trend kun je uiteraard prima toepassen in een enkel kledingstuk; een mooi subtiel effect met een (kleine) bloemenprint.  En voor de meer extroverte types onder ons, die kunnen zich juist uitleven in het combineren van verschillende bloemdessins:

 • Grote opvallende bloemenprint voor bijvoorbeeld een jasje of een jurk
 • Van top tot teen in de ‘mille-fleurs’
 • Of een combinatie van deze twee

Hoe combineer je het beste twee of meer bloemendessins?

1. Dezelfde kleuren
Combineer bloemendessins die dezelfde kleuren bevatten, maar zorg dat de grootte duidelijk van elkaar verschilt. Door gebruik van dezelfde kleuren creëer je rust en door de verschillende grootte een duidelijk zichtbaar verschil.

2. Dezelfde grootte
Combineer bloemen in dessins van precies dezelfde grootte maar in een geheel andere kleuren. Door gebruik van verschillende kleuren maak je een duidelijk zichtbaar verschil en door het combineren in dezelfde grootte creëer je meer rust.

Gezien in de etalage van Van Uffelen in Enschede


Gezien in de etalages van Costes - 't Glashoes in Almelo - WE - Appel en Ei in Enschede

Wat komt: Ethno

Noem het cultuurmix, werelds, exotisch of folklore, deze Ethno-trend is duidelijk een mix van dit alles.

Het lijkt wel of we hunkeren naar het weer maken van reizen naar verre en nog niet ontdekte landen; helaas is dat op dit moment onmogelijk. Tja, we kunnen er niet naar toe, dan zit er niets anders op dan dat gevoel naar ons toe te halen. En zo ontstaat die Ethno-trend.

Kenmerken van de ethno-trend zijn:

 • Etnische prints, veelal met elkaar gecombineerd
 • Borduursels, kwastjes, franjes, houtje-touwtjes en vele andere folkloristische accenten
 • Wijde silhouetten met volants en stroken
 • Wikkeleffecten rond de taille
 • Combineren van heel veel accessoires en sieraden tegelijkertijd


Extrovert of introvert

Deze ethno-trend is een vrij extroverte uitspatting van heel veel en allemaal tegelijk. Je kunt je hier echt in uitleven. Je zou bijna kunnen zeggen dat alles mag en niets teveel is.

Maar ben je meer een introvert type en spreekt deze trend je wèl aan? Kies dan één element (bijvoorbeeld een shawl, een ketting of een blouse) uit deze trend in plaats van meerdere tegelijk. Zo maak je voor jou de passende ethno-look!

​Gezien in de etalage van Scooter in Enschede


Gezien in de etalages van Van Uffelen in Enschede - St. Oliver - Norah - Van Uffelen

Wat blijft: Kant-effecten 

Op de trend van ‘doorkijk’ stoffen en materialen zijn we nog lang niet uitgekeken. Of het nu gaat om kant, broderie of gehaakte en gebreide structuren, allemaal hebben ze een transparant effect in meer of mindere mate. In vele collecties zie je dit kant-effect in vele soorten kledingstukken terug; blouses, shirts, jurken, truien, vesten…

Enkele voorbeelden:

Lila wikkeljurkje in Broderie Anglaise, gebreide trui met extra glansdraadje, gehaakt vest, donkerrood rand-kant voor bijvoorbeeld een topje, gebreide ajour voor bijvoorbeeld een vest

Tip: Draag eens onder een kanten blouse, trui of vest een top of long-sleeve shirt in een accentkleur. Zo voeg je op subtiele manier extra kleur toe aan je outfit.


Gezien in de etalages van The Sting - The Sting -  Costes


Gezien in de etalages van Costes - Split Level in Almelo - Expresso

Wat komt: Sprankelende Glamour 

Wat kan het ons schelen, laten we eens gek doen, gewoon omdat het kan!

Een opvallend groots gebaar in deze ‘huiselijke’ tijd. Laat die glamour juist nu maar komen! Even onze gedachten verzetten en dromen van glitter, glans en ander groots spektakel.

Glamour kun je groots vertalen naar je outfit, van top-tot-teen. Maar je kan het ook heel subtiel toevoegen aan je outfit. Met een shawl, riem of schoenen in een glanzende metalic uitvoering bereik je al een glamour effect. En dan hebben we het nog niet eens over sieraden.

Andere kenmerken zijn:

 • Allerlei stofeffecten zoals metalic, meegeweven of meegebreide glanzende draadjes
 • soepelvallende plissées en borduursels met pailletten en kraaltjes
 • Zwierige silhouetten vertaald in lange rokken en jurken in bewegelijke en ruisende stoffen


Gezien in de etalages van Fier in Enschede - 't Glashoes in Almelo


Blouse gezien op de Modefabriek - tas via Nina-shop - riem bij Van Uffelen - schoenen via Zalando 


Wil jij graag ontdekken hoe je deze trends kunt vertalen  naar jouw eigen kledingkast?

Bel >>> 06-24650849
Mail >>> info@S-Kwadraat.com


en maak een afspraak voor de masterclass 
'Jouw mooiste kleuren' of 'Jouw Styling Tips en Trics'

Liever een 1-op-1 sessie?

Kijk dan eens op >>> De Stijl die bij jou past!

Ik help je graag om met andere ogen naar jezelf te kijken!
Ga ik je ontmoeten voor mijn spiegel?

Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie