Modetrends voorjaar-zomer 2022

Wat blijft - Wat komt

Modetrends voorjaar-zomer 2022
Wat blijft - Wat komt

Over fashion, kleur, stijl, stoffen, dessins, accessoires en andere tips voor het aankomend voorjaar-zomer seizoen. De rode draad is:

'Wat blijft'; herkenning van fashion van afgelopen seizoenen met daar tegenover 'Wat komt'; de vernieuwingen.

Wat blijft: ijs-pastels

Van zacht-roze, baby-blauw, pistache-groen, zachtgeel tot lila. De zogenaamde ijs-pastels blijven actueel komend mode-seizoen.

Hoe draag je deze kleuren?

 • Je kunt verschillende pastels met elkaar combineren, voor een zacht en kleurrijk effect.
 • Je kunt ook één pasteltint kiezen en het ton-sur-ton combineren, voor een zacht en groots effect. (inclusief accessoires!)
 • Je kunt ze combineren met donkere basiskleuren als zwart en donkerblauw. Dit hoge licht-donker contrast kun je gebruiken als je een formelere uitstraling wilt maken.
 • Je kunt ze combineren met naturelle tinten en wit. Dit lage licht-donker contrast geeft je een uitstraling in een zachtere en zomers effect, geschikt in een informelere sfeer.
 • Je kunt de pastels combineren met heldere kleuren, voor een groots en extrovert effect.


Conclusie:

Er zijn zoveel combinatiemogelijkheden, er is er altijd wel eentje die bij je past.

​Gezien bij 2x ZARA en Guts & Gusto

Gezien bij Esprit, H&M, Cotton Club en ZARA

Wat komt: Powerkleuren

Deze modetrend is een absolute extroverte. Want met deze powerkleuren ben je optimaal zichtbaar.

Hoe draag je deze kleuren?

Voor een groots effect draag je een powerkleur van top tot teen. Bijvoorbeeld een pak of een combi van een blouse en een broek.

 • Draag één kledingitem in een powerkleur en kies je andere items in naturel tinten voor een gedoseerd powereffect. Deze combi is zeer geschikt voor een informelere sfeer en uitstraling.
 • Draag één kledingitem in een powerkleur en kies je andere items in donkere basistinten voor een gedoseerd powereffect. Deze combi is zeer geschikt voor een formelere sfeer en uitstraling.
 • Draag één kledingitem in een powerkleur en kies de andere items in een passende pasteltint voor een ton-sur-ton effect.

Conclusie:

Er zijn zoveel combinatiemogelijkheden, er is er altijd wel eentje die bij je past.

Gezien bij Claudia Sträter, Costes en Peachy Enschede


Gezien bij Knus Enschede, Esprit, Costes en Split Level Almelo

Wat blijft: Zijdeglans

Mijn motto was altijd, bewaar de zijdeglans stoffen voor als je een feestje hebt. Maar daar ben ik deels van teruggekomen. 

Zijdeglans is classy

Want als je een mooie zijdeglans blouse combineert met een colbert en pantalon, dan is dat een perfecte vrouwelijke combinatie in een formelere setting. Die zijdeglans zorgt namelijk voor een classy-uitstraling.

Glansdraadje is sprankelend

Maar denk ook aan stoffen met een subtiel glansdraadje. Zo'n draadje dat je pas ziet als je dichtbij kijkt. Dit draadje zorgt voor een sparkeling. Past dit bij je karakter of talent? Prachtig om op die manier dat te onderstrepen!

Wistje datje...

Wist je dat dat glansdraadje vaak Lurex genoemd wordt?
Lurex is de merknaam van dit soort garens.

Wistje datje...

Wist je dat Lurex gemaakt is van metaal?
Daarom glanst dit garen. Het is de weerkaatsing van het (zon)licht waardoor je dit garen ziet.


Gezien bij 3x Costes


Gezien bij Van Uffelen, 2x Costes

Wat komt: Metallic

Mijn motto was altijd, bewaar de glitter- en glamourstoffen voor als je een feestje hebt. Maar misschien kom ik daar wel op terug.

Want het aanbod van kleding met pailletten en in metallic-stoffen is wel heel groot dit modeseizoen. Ik zou bijna zeggen dat de variatie nog nooit zo groot is geweest. Jassen, broeken, blouses, tops, schoenen, tassen ... en dan hebben we het nog niet eens over het grote aanbod zilver- en goudkleurige sieraden.
 

Hoe draag je deze trend?

Bijvoorbeeld één kledingitem in een metallic stof zoals het jack op de foto. Dit is wel een extroverte uitstraling. En dan hebben we het niet eens over tops in een all-over pailletten-stof.

Wil je het een beetje minder opvallend? Kies dan accessoires in metallic-effect.

Is je dan nog steeds te heftig, dan kun je ook kiezen uit kledingstukken in een stof waarin een beetje metallic-garen in verwerkt is. Heel mooi subtiel!

Wat vind jij?

En zeg nu zelf, we hebben een hele rare tijd achter de rug. Laten we de mooie momenten koesteren. Pailletten en metallic stoffen geven dan wel een soort van statement in die richting. Wat vind jij?


Gezien bij S'Oliver, Costes en Mango


Gezien bij 3x Costes, tas bij Mango

Wat blijft: Romantisch kant

Kanten stoffen of andere soorten opengewerkte stoffen blijven populair voor het voorjaar en zomer. Zo ook dit modeseizoen.

Van heel fijn kant tot grof opengewerkt stoffen. Van kleine details tot hele kledingstukken. Als je van romantische stijl houdt, heb je keuze genoeg.

Hoe draag je deze trend?

 • Wil je klein accent? Dan draag je bijvoorbeeld een top met kanten randje in ton-sur-ton onder je vest of jasje.
 • Wil je een groots gebaar? Kies dan een multi-colour kanten blouse.
 • Houd je van subtiel? Dunne en fijne kanten stoffen zijn dan fijn voor jou.
 • Houd je juist van grove accenten? Opengewerkte stoffen zoals gehaakte stoffen zijn dan een optie voor jou.


Hoe combineer je deze stoffen?

Ben je in voor romantisch over de top? Combineer deze kanten stoffen met elkaar.

Tip: Kies kleurcombinaties uit dezelfde kleurfamilie, zoals naturellen. Dan behoud je de rust en is het kanteffect de bindende factor.

Wil je een beetje romantisch? Combineer dan je kanten blouse met een stoere of casual broek.

Tip: Het combineren met een jeans ligt voor de hand, maar kies eens een gekleurde katoenen broek voor de stylische afwisseling.


Gezien bij JDY en 2x Costes


Gezien bij 4x Costes, H&M en Esprit

Wat komt: Streepjescode

Streepjes zijn eigenlijk altijd in de mode. Smalle evenwijdige strepen, de bekende Bretonse streep en balkstrepen zijn daar voorbeelden van.

Dit seizoen zie je een nieuwe versie. Dat zijn namelijk de veelkleurige strepen. Verschillend in dikte en in multi-colour uitvoeringen. In één dessin gecombineerd.

Hoe combineer je deze stoffen?

Je zou bijna denken dat je alle strepen met elkaar kunt mixen. En dat mag en kan. Maar ik kan mij voorstellen dat je je afvraagt hoe je dan een mooie combinatie kunt maken

Voor een meer introverte versie:
Kies verschillende streepsoorten uit een zelfde kleurfamilie. Zo maak je een verbinding met de strepen onderling en voorkom je dat het rommelig wordt.

Voor een meer extroverte versie:
Of je kiest strepen met allemaal dezelfde dikte, maar dan in andere kleuren. Door dezelfde dikte te kiezen voorkom je dat het te rommelig wordt.

Een andere meer extroverte versie is het combineren van streepdessins met andere dessins. Zorg dat de kleuren in beide dessins terugkomen voor een eenheid in je combinatie.

Wil je graag strepen dragen maar liever op een subtiele manier? Kies dan één streepdessin en combineer het met effen kleuren.

Tip: kies een basiskleur (zoals wit, ecru, marine, grijs, zwart) voor een rustig effect.

Tip: kies één kleur uit je dessin en combineer deze in een effen kleur voor een mooi kleuraccent.


Gezien bij 2x S'Oliver, Gerry Weber en Esprit


Gezien bij 2x Yvon in Almelo, ZARA, 2x Esprit en Gerry Weber

Wat blijft: Bloemenzee

Bloemen, bloemen en nog eens bloemen. Aan een bloemenzee ontkom je niet, wederom zijn bloemendessins volop te vinden in vele collecties in dit modeseizoen.

Van mini-bloemetjes tot grote opgeblazen bloemen. Van tweekleurig tot multi-colour. Van abstract tot levensecht. Keuze genoeg. 

Hoe draag je deze trend? 

Zijn bloemen je lust en je leven? Kies dan van top tot teen jouw mooiste bloemen. Hoe combineer je dan jouw mooiste bloemdessins?

Tip: Zorg dat de kleuren uit dezelfde kleurfamilie komen voor een rustiger effect.

Tip: Kan het voor jou niet gek genoeg? Combineer dan bloemdessins in verschillende kleuren in dezelfde grootte. Door dezelfde grootte te kiezen zorg je voor een eenheid binnen je combinaties.

Tip: Wil je graag bloemenprints dragen maar liever subtiel? Combineer dan één bloemdessin met een effen kleur. Kies hiervoor een basiskleur (zoals wit, ecru, marine, grijs, zwart) voor een rustig effect of kies één kleur uit je dessin voor een mooi kleuraccent.

​Gezien bij Yvon in Almelo, S'Oliver en Yvon in Almelo


Gezien bij Guts & Gusto, S'Oliver en Claudia Sträter

Wat komt: Caleidoscoop dessins...

Een mooie tegenhanger van de streepjestrend is de Paisley en Caleidoscoop prints. Het zijn spectaculaire dessins, krachtig in uitstraling. Niet alleen vanwege hun kleurgebruik maar juist ook vanwege de ‘beweging’ in de prints. Want deze dessins lijken te bewegen op de stoffen. Het zijn prints die zo uit een caleidoscoop kunnen komen. Een soort symmetrisch mandala-achtig dessin waarin enkele of juiste vele kleuren in verstopt zitten.

... en Paisley dessins

Daarnaast zie een hele beroemde organische prints weer volop in de winkels. Dat is het Paisley dessin, ook wel ‘komma’ dessin of ‘traan’ dessin genoemd.
De naam Paisley is afkomstig van de in de regio Strathclyde in Schotland gelegen stad Paisley. Deze stad was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van de textielindustrie.

Maar dit dessin kwam al voor in de 3e eeuw in het Perzische rijk. De Perzische dynastie nam het dessin mee naar India. En zo brachten de Britse koloniale soldaten het weer mee terug naar hun moederland, waar het een populaire print werd aan het hof van Queen Victoria. Vanwege de import was het een hele kostbare print en daardoor voorbehouden aan de hogere klasse. Schotse textielproducenten zagen er wel brood in en maakten zeer succesvol dit dessin na.

In welke variatie je vandaag de dag het Paisley-dessin ook tegenkomt, het is altijd te herkennen aan die bijzondere organische vorm.

​Gezien bij Ulla Popken, Scooter, Expresso, Mango en Costes


Gezien bij 2x Cotton Club en Costes


Wil jij graag ontdekken hoe je deze trends kunt vertalen  naar jouw eigen kledingkast?


Bel >>> 06-24650849
Mail >>> info@S-Kwadraat.com


... en maak een afspraak voor de masterclass 
'Jouw mooiste kleuren' of 'Jouw Styling Tips en Trics'

Liever een 1-op-1 sessie?

Kijk dan eens op >>> De Stijl die bij jou past!

Ik help je graag om met andere ogen naar jezelf te kijken!
Ga ik je ontmoeten voor mijn spiegel?

Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie