Duurzaam in de mode

Duurzaamheid, op grote èn kleine schaal 

Resy leuverink, één van mijn klanten van de gratis inspiratiesessies die ik afgelopen voorjaar gaf, sprak met mij over duurzaamheid in combinatie met mode. 

Naderhand schreef zij in haar review dat ze mij enthousiasmerend vond en héél deskundig! Ik luisterde goed naar haar wensen en dacht opbouwend mee. Daardoor heb ik haar nieuwe inzichten gegeven. Verrassend vond ze wat ik allemaal kon vertellen op het gebied van duurzame kleding, stoffen en make-up.

Dank je wel Resy voor je complimenten. Jij was het laatste duwtje dat ik nodig had om 'duurzaamheid' als thema te kiezen voor de StijlFlits van november 2021. 

DUURZAAM IN DE MODE

Deze zin kun je om twee manieren lezen.

1. Het thema duurzaam is populair en dus ‘in de mode’.

2. Het toepassen van duurzaamheid in de bedrijfstak mode en fashion.

Het thema duurzaamheid ís ook een belangrijke actualiteit. Ook in de modewereld, want fashion wordt vaak geassocieerd met ‘wegwerp’ en allerminst duurzaam.

Toch zie ik dat de mode-industrie zich steeds meer richt om daadwerkelijk op een veel duurzame manier te produceren. Op een grootse of juist een kleinschalige manier.

Hieronder lees je een greep uit de vele nieuwe ontwikkelingen; over bijzondere (circulaire) grondstoffen, een innovatieve verftechniek, duurzame modemerken, tweedehands kleding, maatwerk, make-up en milieuvriendelijke onderhoudsproducten.

OVER GRONDSTOFFEN 

  • Biologisch Katoen

Organic Cotton is katoen dat zonder het gebruik van pesticiden, kunstmest en genetisch gemodificeerd zaad wordt geteeld.

De wereldwijd erkende normen GOTS (Global Organic Textile Standard) of OCS (Organic Content Standard) staan garant voor het gebruik van biologische katoen.

Zie je het label aan de kleding hangen, dan weet je nu waar het voor staat.


  • Lenzing™ Ecovero™

Is je het al opgevallen? Het merk Lenzing zie je steeds meer op labels aan kleding hangen. Maar wat is Lenzing?

De grondstof viscose wordt, net als Tencel en Lyocell, door de mens gemaakt. De basis hiervoor is afval van katoen en houtvezel. Daardoor heeft het vergelijkbare eigenschappen als die van de katoenvezel.

Lenzing EcoVero is de duurzame versie van viscose. Qua uitstraling en gevoel is het vergelijkbaar met de materialen Tencel en Lyocell. De vezel wordt gewonnen uit hout, dat afkomstig is uit duurzame en gecertificeerde bronnen. In vergelijking met de ‘gewone’ viscose wordt bij de productie 50% water bespaard en ligt de uitstoot 50% lager. LENZING™ ECOVERO™ zijn merken van Lenzing AG en werd onderscheiden met het EU Ecolabel.


OVER EEN DUURZAME VERFTECHNIEK VOOR TEXTIEL

Onlangs las ik over een vernieuwende verftechniek.

Het bedrijf Dyecoo uit Weesp heeft een duurzame techniek ontwikkeld om textiel te verven. In plaats van schoon drinkwater en chemicaliën, wordt het broeikasgas CO2 gebruikt. Onder hoge druk wordt de koolstofdioxide vloeibaar waardoor de kleurstoffen oplossen en in het textiel komen. 

Fantastisch toch! Een innovatieve techniek om in de gaten te houden!

Meer lezen >>> Dyecoo


OVER RECYCLING GRONDSTOFFEN

  • Gerecycled Polyester

Steeds meer zie je in samenstellingsetiketten in kleding dat de grondstof niet polyester is maar gerecycled polyester. 

Polyester is niets anders dan plastic dat gemaakt wordt van aardolie. Hoe mooi is het om deze polyester grondstoffen opnieuw te gebruiken in plaats van de afvalberg te vergroten!

Leuk om te weten dat vijf frisdrankflessen (PET-flessen) genoeg vezels opleveren voor een XL T-shirt.

Lees meer >>> over de voor- en nadelen van gerecycled polyester


Gerecyclede gekleurde polyesterkorrels

  • Mud Jeans

Mud jeans (made in Holland) is 's werelds eerste circulaire denim merk.

Elke MUD-jeans wordt namelijk na gebruik gerecycled. Zo voorkom je dat deze duurzame grondstof (voornamelijk katoen) op de afvalhoop belandt.

Leuk om te weten: Mud-jeans kun je ook leasen voor een klein bedrag per maand. Na afloop van het leasecontract is de jeans van jou.

Meer lezen >>> over Mud Jeans 

  • Vodde

‘Vodde’ maakt sokken van textielafval. Ondernemer Patrick zit al jaren in de textiel. De slechte transparantie in de textiel en modewereld zorgden bij hem voor een slecht gevoel over waar een product gemaakt wordt, hoe en in welke omstandigheden.

Lees meer >>> over zijn ‘Vodde’ sokken en hoe hij innovatief en duurzaam is gaan ondernemen 


OVER HERGEBRUIK VAN STOFFEN

  • Vanhulley

Al jaren volg ik via de socials ‘Vanhulley’ uit Groningen. Een bijzonder merk in vele opzichten!

Hoe werkt het?

Stuur je oude overhemd naar ze op en dan maken zij er een boxer van voor jou. Toppunt van recyclen!

Hoe doen ze dat?

In hun atelier geven (met name vrouwen) een nieuw (tweede) leven aan oud textiel. Bij Vanhulley volgen ze een opleiding, doen ze werkervaring op en bouwen ze aan een netwerk. Een slimme en sociale manier van circulair ondernemen.

Lees meer >>> over Vanhulley 


  • Koda, etuis en tasjes

Koda Amsterdam maakt unieke, tijdloze accessoires van stofresten. Koda werkt daarvoor samen met Nederlandse ontwerpers die werken met de ‘knip’-resten van bedrijven als De Ploeg, Luxaflex en Auping.

Designer Marieke van Heck ontwierp enkele tasjes voor Koda.

Lees meer >>> Koda 


DUURZAME MERKEN

Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens; diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, goede werkomstandigheden, milieuvriendelijke (grond)stoffen, productie en transport. 

Ik houd graag de website van Growthinkers in de gaten. Hierop staan 21 duurzame modemerken, overzichtelijk bij elkaar.
Meer lezen >>> Growthinkers


Haarlem is één van mijn favoriete shoppingsteden. Als ik er ben, dan ga ik altijd langs bij ‘Brandmission’ voor de prachtige duurzame en vooral kleurrijke collectie. Gelukkig kun je ook online bij ze bestellen >>> Brandmission

 

POP-UP SHOP RE.LOVE 

Op haar twintigste verjaardag komt winkelcentrum Batavia Stad met een nieuw winkelconcept: Re.love. In de pop-up shop, een project van Batavia Stad zelf, staat duurzamer en bewuster kopen centraal. Niet alleen is er nieuwe duurzame kleding te vinden, ook worden er tweedehands kledingstukken en items van geüpcycled textiel verkocht.

De volgende keer als ik naar Batavia Stad ga, dan staat een bezoek aan Re-Love boven aan mijn wensenlijstje. (Open tot 9 januari 2022) 


OVER TWEEDEHANDSKLEDING 

Wil je iets unieks voor een klein prijsje? Denk dan eens aan tweedehands kleding. Dan denk je misschien, dat is muf en stoffig. Maar dat is wat mij betreft echt een achterhaalt idee. 

Onderstaande winkels staan op mijn winkellijstje. Daar heb ik al vaak hele mooie items gescoord! Bezoek ze eens en ervaar het zelf. •

>>> Appel en Ei

>>> Vindiets  

>>> Het Goed 

VINTED

‘Vinted’ is geen winkel maar een online platform.
Daar kun je kleding en accessoires kopen èn verkopen.

Om het eens uit te proberen heb ik een tijdje geleden een aantal kledingstukken te koop aangeboden via de Vinted-App. En bijna allemaal met succes verkocht! Zo heb ik items die ik niet meer droeg een tweede kans gegeven.

Gekocht heb ik ook, zoals een prachtige donkerpaarse echt lederen tas. Voor een prikkie! Het is inmiddels mijn favoriet!


OVER MAATKLEDING

Coupeur Bas van Loo laat zijn klanten stralen in op maat gemaakte kleding. In zijn atelier maakt hij prachtige ontwerpen; voor mannen en vrouwen. Zijn ontwerpen zijn zo persoonlijk dat je hier niet praat over ‘het in de mode zijn’, maar over tijdloos en altijd passend bij de drager; een kledingstuk dat jaren meegaat.

Hij vertelde mij onlangs dat hij zelfs een oud trouwkostuum omgebouwd heeft tot een nieuw trouwkostuum. Zo bleef het in de familie. Over duurzaam gesproken!

Meer weten en lezen over >>>  Bas van Loo


OVER HET VERMAKEN VAN KLEDING

Rits kapot of een klein gaatje in je jas?

Of moet die broek toch een stukje korter worden gemaakt?

Ben je zelf niet zo handig? Ga naar de kleermaker om je kleding te laten repareren of vermaken. Een prima manier om je kleding (weer) passend te maken.

Mijn klanten adviseer ik kleermaker en herstelbedrijf >>> Chaplin in Enschede.

‘Chaplin weet zich raad met draad’. Dat is hun motto.

Belangrijk: deze vakmensen zeggen eerlijk of het vermaken van je kleding het waard is. Wel zo fijn om te weten.

MINERALE MAKE-UP PRODUCTEN

Onafhankelijk welk merk je ook bekijkt, minerale make-up  producten zijn allemaal gemaakt op basis van mineralen, zijn 100% puur natuur, vrij van geur- en smaakstoffen en dierproef vrij.

Zelf werk ik met het merk EGO-Cosmetics. Een Nederlands merk dat alleen via depositeurs verkocht wordt. 

Leuk om te weten. Het merk EGO is ontstaan uit ergernis. Hoe dan?

1. Heb je een favoriete kleur lippenstift, is het opeens uit de collectie genomen. Balen! Niet bij EGO, daar blijft het recept altijd bestaan, dus jouw kleur is altijd te bestellen.

2. Een oogschaduw wordt vaak verkocht met meerdere kleuren in een doosje. Eén kleur is altijd het eerste op en de andere kleuren gebruik je niet of nauwelijks. EGO werkt met een magnetic-palet. Elke oogschaduw, blush, wenkbrauwpoeder, bronzer zit in een metalen tinnetje dat je in je magnetische doosje kunt ‘plakken’. Zo hebt je alleen die kleuren die je ook echt gebruikt. Daarnaast kun je ze, via de depositeur, per stuk nabestellen. 

Op deze manier zijn make-up producten op vele vlakken duurzaam.

(Heb je interesse in de make-up van EGO-Cosmetics? Bel of mail mij, dan maken we een afspraak zodat ik je het één en ander kan laten zien)


SEEPJE

En als je je duurzame kleding gedragen hebt, dan wil je het natuurlijk ook weer schoon hebben voor de volgende keer.

Kleding wassen kan op vele duurzame en natuurlijk manieren.

Maar heb je al eens gehoord van ‘Seepje’?

Alle ‘Seepje’ producten bestaan voor minimaal 99% uit natuurlijke ingrediënten. Zoals de schil van de Sapindus Mukorossi vrucht, die in overvloed aan bomen in India en Nepal groeit. Wanneer deze superschillen water zien, maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon én zacht maakt. Hoe puur natuur wil je het hebben? ‘Seepje’ is onder andere te koop bij AH, Jumbo, Etos,

Lees meer >>> Seepje


AAN DE SLAG MET DE IMAGO COACH

Op zoek naar kleding die echt bij je past?

Een uitstraling die je zelfverzekerd maakt, je daadwerkelijk tot je recht laat komen, passend bij elk moment, gelegenheid en ontmoeting?

Tijdens mijn werk als imago coach gaan we aan de slag om jouw uitstraling vorm te geven. Passend bij jouw uiterlijke kenmerken zoals je figuur en je kleuren. Maar nog veel belangrijker, passend bij jou als persoonlijkheid, wie je bent en wat je doet.

Ik zeg altijd; ik werk pas in tweede instantie met ‘mode’. Want het allerbelangrijkste vind ik dat jouw gehele uitstraling, van top tot teen, echt bij je past en laat zien wie jij bent.

Als we het over ‘duurzaam’ hebben, dan is dit is ook een manier om duurzame keuzes te maken. Je kiest namelijk voor kledingitems die echt bij jou passen, of het nu mode is of niet. Een tijdloze garderobe waar je heel lang plezier van hebt.

Meer weten wat ik voor je kan betekenen?

Dan is de GRATIS inspiratiesessie, met als thema kleur of styling, iets voor jou!

Klik op de volgende link voor meer informatie en om >>> een afspraak te plannen 

Dan zie ik je graag op de geboekte dag en tijd in mijn stijlstudio voor jouw persoonlijke kleur- of kledingstijlinspiratie!
Heb je nog een bijzondere aanvulling op het gebied van 'Duurzaam in de mode'?


Bel >>> 06-24650849 
Mail >>> info@S-Kwadraat.com 

Ik deel het graag verder.

Stijlvolle groeten,

Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie