Origineel kleuren combineren

Ontdek en laat je inspireren!

Origineel kleuren combineren kun je leren!

Als ik met mensen praat over de wereld van kleuren, krijg ik vaak de vraag: ‘Jij draagt kleur! Hoe doe jij dat, het combineren van kleuren? Als ik het zelf probeer vind ik het snel te bont en zo druk. Daarom draag ik toch maar lekker veilig zwart en grijs met af en toe een kleurtje. Maar ik zou zo graag meer kleur willen dragen.'

Dus hoe combineer ik kleuren? 

Veelal combineer ik kleuren op gevoel. Maar als je mijn kleurcombinaties gaat analyseren aan de hand van de kleurencirkel en de techniek van de verschillende kleurcontrasten, dan ontdek je talrijke manieren om kleuren te combineren.

Origineel kleuren combineren

De ene liever niet zo wil opvallen en houdt de kleuren in zijn of haar outfit liever rustig. Terwijl de ander het juist erg leuk vindt om vol zelfvertrouwen op te vallen met een kleurexplosie. Maar hoe doen zij dat dan?

Allereerst is het belangrijk om te weten wanneer je je outfit-combinatie draagt, in welke omgeving, wie je gaat ontmoeten en welk doel dit specifieke moment heeft.

Je kunt je best wel voorstellen dat je op een feestje andere kleuren wilt dragen dan bij een brainstormsessie met je werkteam. Of als leidinggevende van een creatieve organisatie of als kleuterleerkracht.

Daarnaast is het natuurlijk ook een persoonlijke kwestie. Welke kleuren vind je mooi en waar word je echt blij van.


Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat de keuze van jouw mooiste kleurcontrast beïnvloed wordt door de kleuren die de natuur jou gegeven heeft. Dan heb ik het over de kleuring van je huid, haar en ogen. Deze staan ook in een bepaald contrast met elkaar. En dat specifieke kleurcontrast is, veelal onbewust, ook jouw favoriete contrast voor je outfit.

Contrasten in de kleurencirkel

Aan de hand van de kleurencirkel leg ik je graag uit hoe je op verschillende manieren kleuren kunt combineren. We noemen die kleurcombinaties ook wel kleurcontrasten.

In de kleurencirkel staan de volgende kleuren:

  • Primaire kleuren - dat zijn: geel-blauw-rood
  • Secundaire kleuren – dat zijn: oranje-paars-groen
  • Tertiaire kleuren - dat zijn de kleuren die tussen de primaire en secundaire kleuren liggen


Er zijn heel veel soorten kleurcontrasten. Maar de meest bekende en voorkomende combinaties zijn monochromatisch, complementair en analoog. Graag vertel ik je over deze en andere kleurcontrasten en hoe jij dat kunt toepassen in jouw eigen outfit en uitstraling.

Achromatisch kleurcontrast

Kleuren met elkaar combineren voor je outfit vinden vele vrouwen en mannen lastig. Vooral vrouwen kiezen vaak zogenaamde veilige combinaties in zwart, wit en grijzen. Deze combinaties noemen we ook wel achromatisch contrast, oftewel combinaties zonder kleur.


Waarom is dit een veilig kleurcontrast?

Als eerste kun je zeggen dat je niet echt verkeerde combinatie kunt maken. Want velen onder ons combineren deze nuances al jaren met elkaar en hebben hiermee dus veel ervaring.

Als tweede is het haast een feit dat kledingstukken in deze nuances volop verkrijgbaar zijn. Dus ook makkelijk te vernieuwen en opnieuw te combineren. Het risico dat het niet bij elkaar past is erg klein.

En ander aspect is dat je met het dragen van donkere kleuren je figuur kunt afkleden. Ik zeg bewust donkere kleuren en niet zwart. Want het effect van ‘je mooi afkleden’ is niet voorbehouden aan zwart maar bereik je door het dragen van alle donkere kleuren. De donkerte van de kleur zorgt ervoor dat het als een soort schaduw werkt. En dus goed camoufleert. (één voorwaarde wil ik wel graag benoemen, namelijk dat de pasvorm ook echt bij jouw figuur past, anders sla je alsnog de spreekwoordelijke plank mis.)

Als laatste kun je constateren dat het voor mensen die zich liever op de achtergrond houden en niet willen opvallen, het dragen van achromatische kleuren een fijne manier is om dat te bereiken.

Voorbeelden van een achromatisch kleurcontrast



Monochromatisch kleurcontrast

Monochroom is niets anders dan één kleur gecombineerd in verschillende nuances van die zelfde kleur. Andere benamingen zijn kleur-op-kleur of ton-sur-ton. Van alle soorten contrasten is dit de meest rustige versie. Velen vinden het erg prettig om op deze manier kleuren te dragen. Het is ook voor velen een makkelijke manier om kleuren te kiezen voor je outfit.


Een belangrijk optisch effect van het dragen van monochrome kleuren is dat je langer en slanker oogt.

Kijk maar eens naar de onderstaande voorbeelden. Deze outfits zijn gecombineerd met kleuren uit dezelfde kleurfamilie. Daardoor passen ze goed bij elkaar.


Jouw mooiste monochromatische kleuren

Een makkelijk toepasbare persoonlijke kleurtip is: Draag eens iets in de kleur van je ogen. Hieronder zie je voorbeelden als je de kleur van je ogen herhaalt in je outfit. Je ogen en daardoor jouw uitstraling wordt zichtbaarder en krachtiger. Dit is niets anders dan het toepassen van het monochromatisch kleurcontrast.



Nog meer inspiratie

Monochromatische kleurcontrasten in prints en kledingcombinaties

Complementair kleurcontrast

Het complementair contrast is naast het combineren van zwart en wit de meest krachtige manier om kleuren met elkaar te combineren.

In de kleurencirkel liggen deze kleuren precies tegenover elkaar. Het bijzondere is dat als je de kleuren met elkaar combineert, ze elkaar enorm versterken in kleurkracht. Het rode en het groene verkeerslicht hebben niet voor niets deze kleuren. Ze moeten gezien worden!

Omdat dit contrast een krachtige is, heb je wel wat durf nodig om deze in je outfit terug te laten komen. Je wordt niet snel over het hoofd gezien. 

Niet alleen in krachtige kleuren

Je bepaalt natuurlijk zelf hoe diep, zacht, licht en donker de kleurnuances zijn. Variaties genoeg!

Grappig om te weten: Als je complementaire kleuren letterlijk met elkaar mengt dan krijg een soort modderkleur.

Jouw mooiste complementaire kleuren

Je kunt het complementair contrast niet alleen toepassen in de kleurkeuze van je outfit maar ook gebruiken om de kleuren van je haar en je ogen krachtiger te maken. Hieronder zie je twee voorbeelden.

Bij de eerste is de groene kleur van de ogen krachtiger geworden door het te combineren met de complementaire kleur lila-paarse oogschaduw. De kleur van de kraag is dan weer de herhaling van haar oogkleur, het monochromatisch kleurcontrast.

Bij de tweede is de oranjeachtige haarkleur in complementair contrast met de blauwtoon van haar jasje en ogen.



Nog meer inspiratie

Complementaire kleurcontrasten in prints, accessoires en kledingcombinaties

Analoog kleurcontrast

Analoog contrast is dat je één kleur kiest in de kleurencirkel en deze combineert met de buurkleuren die links en rechts van deze kleur liggen. 


Je kunt een analoge combinatie maken met diverse kledingstukken, maar je kunt ook één hoofdkleur kiezen voor je outfit en de buurkleuren laat je dan terugkomen in je accessoires. Of je kiest bijvoorbeeld een shawl in een analoog dessin en dan laat je de kleuren afzonderlijk weer in je kledingstukken terugkomen.

Je kunt zeggen dat het analoge contrast spannender is dan het monochrome contrast en vriendelijker en zachter dan het complementaire contrast.


Jouw mooiste analoge kleuren

En toch kun je nog variëren in de kracht van deze analoge combinatie. Want hou je van een pittige kleurcombinatie, dan kun je heldere kleurnuances met elkaar combineren.

Ga je liever voor een rustiger effect, dan kies je zachtere nuances om met elkaar te combineren.

Een combinatie van heldere en zachtere nuances is natuurlijk ook mogelijk. En vergeet vooral ook niet je accessoires, zoals schoenen, riemen en sieraden mee te nemen in je kleurkeuzes.

Nog meer inspiratie

Analoge kleurcontrasten in prints en kledingcombinaties

Triade kleurcontrast

Een triade wordt ook wel een drieklank kleurencombinaties genoemd. Als je de kleurencirkel bekijkt dan vormen ze in een driehoek. Zoals de combinatie rood, geel en blauw.


Triades zijn levendig en kunnen een speels effect geven. Sommige combinaties zijn heel verfijnd en zacht, terwijl andere juist krachtig, dramatisch en vol energie zijn. Dit is afhankelijk welke kleurnuances je gebruikt voor je contrast.

Opvallend of juist niet

Het kan heel goed zijn dat je de triade een te opvallende kleurencombinatie vindt, gewoon te veel van het goede.

Je kunt dan bijvoorbeeld twee van de drie triade-kleuren kiezen voor je outfit en de derde alleen in accessoires gebruiken. Of je combineert de triade-kleuren met zwart-wit of grijzen om de kracht een beetje te verzachten.



Jouw mooiste triade kleuren

En toch kun je nog variëren in de kracht van deze analoge combinatie. Want hou je van een pittige kleurcombinatie, dan kun je heldere kleurnuances met elkaar combineren.

Ga je liever voor een rustiger effect, dan kies je zachtere nuances om met elkaar te combineren.

Een combinatie van heldere en zachtere nuances is natuurlijk ook mogelijk. En vergeet vooral ook niet je accessoires, zoals schoenen, riemen en sieraden mee te nemen in je kleurkeuzes.

Nog meer inspiratie


Triades in prints, decoraties en accessoires


Nieuwsgierig naar jouw mooiste kleurcontrasten?


Bel >>> 06-24650849
Mail >>> info@S-Kwadraat.com

Ik neem dan, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met je op en dan bespreken wij je wensen en mogelijkheden. 
Zoals bijvoorbeeld de 1-op-1 sessie 'Jouw mooiste kleuren en contrasten' of de Masterclass 'Jouw mooiste kleuren'.

Ik help je graag om met andere ogen naar jezelf en naar kleur te kijken!

Gaan we samen origineel kleuren combineren?

Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie