Kleding, uitstraling en visuele identiteit

In gesprek met marketingbureau Ferrule

Wat willen warenhuizen, bouwmarkten, supermarkten, boetieks, instanties en winkels het allerliefste? Dat jij als consument hun producten en/of diensten koopt. Maar hoe weet jij bij wie je graag wilt kopen? Voor klusmateriaal kun je immers naar de Hubo, de Praxis of je gaat naar de timmerman om de hoek.

De visuele identiteit

 Je zou kunnen zeggen dat de visuele identiteit van het bedrijf je, vaak onbewust, vertelt bij welke winkel je moet zijn voor bepaalde producten. Die identiteit wordt vormgegeven door de manier waarop het bedrijf zich aan jou presenteert, zich laat zien, in dit geval binnen het aanbod van alle bouwmarkten. 

Over het algemeen kun je zeggen dat bedrijven, groot of klein, relatief veel geld besteden aan hun visuele identiteit, zoals websites, huisstijlen, logo’s, social media, locaties en panden, advertenties etc, etc… dit alles om te laten zien wie ze zijn en waarom je bij hen moet kopen.

Wat valt mij op?

Wat mij opvalt is dat er één onderdeel heel vaak vergeten wordt. Dat zijn namelijk de mensen er werken. Ik bedoel hiermee niet de bedrijven waar de mensen een ‘uniform’ dragen, zoals bij Karwei, PostNL, HEMA en Blokker.

Nee, ik bedoel juist de bedrijven en instanties waar het personeel géén herkenbare bedrijfskleding draagt. Terwijl die mensen wèl het fysieke bedrijfs-visitekaartje zijn. Niet onbelangrijk lijkt mij. Want die mensen staan als vertegenwoordiger van het bedrijf, direct in contact met jou als klant.

Wat gebeurt er als die persoonlijke uitstraling niet past bij de visuele identiteit waar die bedrijven zo hard aan werken?
Dan kan het zomaar zijn dat de klant de koop niet door laat gaan omdat het geen vertrouwen uitstraalt en dat hij/zij naar een andere aanbieder op zoek gaat. Je zal immers best raar staan te kijken als een automonteur in een driedelig grijs pak jouw auto gaat repareren. (Heeft hij wel de kennis om mijn auto startklaar te maken?) Of dat de orthodontist, tijdens de beugel-controle van je kind, een ‘destroyed’ jeans draagt inclusief bleekvlekken. (Gaat hij wel netjes, voorzichtig en secuur om met het gebit van mijn kind?)

Het ABC van Kleding – dit communiceer je onbewust!

Als kleding-communicatie-expert maak ik gebruik van de non-verbale taal van kleding. Om deze taal te spreken, gebruik ik het ABC van kleding. Dat zijn de elementen; contrast (lichtheid en donkerte), kleur, modelvormen, stofsoorten en decoratie zoals sieraden, knopen, ritsen en dessins. Elk element vertelt afzonderlijk een verhaal, alle elementen samen kunnen een heel krachtige boodschap vertellen. Mits ze met elkaar in balans zijn.

Hoe kun je dan hiermee communiceren? In grote lijnen kun je het volgende stellen:

Voor een formeler uitstraling geldt:

  • hoe donkerder de tint (bv. donkergrijs of marine),
  • hoe groter het licht-donkercontrast (bv. marine-wit of donkergrijs-roze),
  • hoe koeler de kleuren (bv. bordeauxrood, kobaltblauw, citroengeel),
  • hoe rechter de lijnen in een kledingstuk (bv. rechte schouders en een reverskraag), hoe steviger de stoffen (bv. wollen kostuumstof en gabardine) en
  • hoe edeler de sieraden (bv. goud, zilver, parels),


hoe formeler de boodschap.

Voorbeelden van formelere uitstraling – Foto’s S-Kwadraat en R-Kwadraat

Voor een informelere uitstraling geldt:

  • hoe lichter de tint (bv. crème, beige, geel),
  • hoe kleiner het licht-donkercontrast (bv. beige-lichtblauw, roze-wit),
  • hoe warmer de kleuren (bv. zalmroze, aquablauw, zonnebloemgeel),
  • hoe ronder de lijnen in een kledingstuk (bv. pofmouwen, ronde halslijn),
  • hoe soepeler en bewegelijker de stoffen (bv. voile, batist, jersey) en
  • hoe uitbundiger, creatiever en kleurrijker de sieraden (bv. hout, kunststof) en dessins (bv. veelkleurige, letters, fantasie),

hoe informeler de boodschap.

​Voorbeelden van informelere uitstraling – Foto’s S-Kwadraat en R-Kwadraat

Over eigen smaak en stijl

Hoe formeler je boodschap, hoe kleiner en subtieler de zichtbaarheid van je eigen smaak. Hoe informeler je boodschap, hoe makkelijker en grootser je je eigen stijl en smaak kunt laten zien. En dan hebben we het nog niet eens over alle stappen die daartussen zitten.

In gesprek met José van ontwerpbureau ‘Ferrule’

Onlangs dronk ik een kop koffie met José van marketing-ontwerpbureau ‘Ferrule’. Hoe mooi was het om de overeenkomsten te ontdekken in ons werk. Allebei geven wij namelijk vorm aan de visuele identiteit van onze klanten.

Enerzijds ontwerpt ‘Ferrule’ complete marketingconcepten voor bedrijven. Hun visie: “goede vormgeving maakt je leven beter. Je huisstijl en website zijn de verpakking van je bedrijf. Hoe duidelijker het is wie je bent en wat je doet, hoe meer klanten je aantrekt.”

Anderzijds kunnen die bedrijven bij mij terecht om hun werknemers de uitstraling en looks vorm te geven, passend bij henzelf als persoonlijkheid èn het complete marketingconcept en merkenstrategie.

José vertelt dat zij regelmatig gebruik maken van websitefoto’s waarop de klant staat afgebeeld. Dat kunnen profielfoto’s zijn maar ook afbeeldingen van top-tot-teen. Een goede websitefoto is een foto waarop alles klopt. Van achtergrond, de positie en houding van de persoon tot de kledingkeuze. Alles moet in balans zijn en hetzelfde visuele verhaal vertellen. Ze merkt wel op dat klanten het soms erg lastig vinden om hun outfit voor die foto uit te kiezen. Want welke kledingstukken kies je? En waar moet je rekening mee houden?

Voorbeeld van kledingkeuze in websitefotografie

Met de elementen contrast, kleur, kledingvorm, stof en decoratie geef jij een vorm aan je uitstraling. Wat betekent dit nou voor je visuele identiteit? Wat zegt de kleding die je aanhebt? En welke kleding draag je tijdens een fotoshoot voor je website? Als voorbeeld heb ik twee websitefoto’s van José geanalyseerd.

​Websitefoto 1: José van top-tot-teen 


​Websitefoto 2: José in profielfoto

Over foto 1

José heeft van nature een groot donker-licht contrast in haar uitstraling. Ze heeft immers donker haar, een lichte huid en haar ogen hebben een medium tint. Van nature heeft zij hierdoor een formelere uitstraling. Om José daadwerkelijk tot haar recht te laten komen, is het mooi om dat contrast ook terug te laten komen in haar gehele uitstraling.

Op foto 1 zien we José van top tot teen. Ze draagt een lichte top en broek, die linken naar de lichtheid van haar huid. Haar schoenen en haar horlogebandje hebben een donkerte, die linken naar de donkerte van haar haar.

Dit grote contrast heeft een formelere non-verbale boodschap. Met het grote percentage lichtheid in haar outfit vertelt José iets over haar kwaliteit benaderbaarheid, helderheid en inlevingsvermogen. Het kleinere percentage donkerte (schoenen, bloemenhartje en haar lange haren) linkt naar haar kwaliteit als professional, ondernemer en designer bij Ferrule.’

Over foto 2

Op foto 2 draagt José dezelfde outfit als op foto 1. Echter laat ze hier enkel en alleen haar gezicht en een klein stukje bovenlijf zien. Daarom is de non-verbale boodschap niet identiek aan de foto 1. Haar eigen grote licht-donker contrast zien we op deze manier niet gelinkt in haar kledingkeuze. En dat zorgt ervoor dat de boodschap op foto 2 informeler, zachter en vriendelijker is door haar lichte top.

Bij deze twee foto’s heb ik slechts het element donker-lichtcontrast onder de loep genomen. Uiteraard spelen de andere elementen als kledingmodel, kleurgebruik en stofkeuze ook een belangrijke rol. Zoals het bloemdessin van de broek van José op foto 1. Dat vertelt namelijk ook iets over haar stijlvoorkeur en de gele kleur iets over haar positieve persoonlijkheid en creativiteit.

Een outfit is niet persé goed of fout. Als je weet wat je outfit communiceert kan je bepalen of je dat tijdens een shoot wilt inzetten. Het is natuurlijk ook van belang dat je je prettig voelt in de kleding; dan straal je dit ook uit op de foto’s.

8 kledingtips voor een professionele fotoshoot:

Tip 1.
Maak daarom gebruik van je natuurlijke contrasten. Zo kom je daadwerkelijk tot je recht op een natuurlijke manier. Het element contrast is een heel belangrijk onderdeel in het ABC van kleding. Lichtheid, donkerte of een combinatie van deze twee, is in één oogopslag waar te nemen en is daardoor een hele snelle en duidelijke boodschap, zelfs sneller dan de daadwerkelijke kleur.

Heb je net als José donkere haren en een lichte huidtint? Laat dan dit grote contrast terugkomen in je outfit. Heb je blonde haren, een lichte huidtint en donkere ogen? Gebruik dan het lage contrast van je haren en huid gecombineerd met kleine donkere accenten van je ogen.

Tip 2.
Vind je het bepalen van je eigen licht-donker contrast lastig? Maak een foto van jezelf en bewerk deze tot een zwart-wit foto. In één oogopslag zie je je natuurlijke contrasten.

Tip 3.
Wil je een look met een formelere non-verbale boodschap? Kies dan voor een donkere top in bijvoorbeeld navy of zwart. Is een donkere top niet formeel genoeg? Kies dan geen trui of T-shirt maar een jasje in een donkere kleur. Zowel het jasje als de donkere kleur zorgen voor een formelere look.

Tip 4.
Op foto 1 zie je toevallig de complete outfit. Dit is niet altijd het geval. Denk er bij het foto’s maken goed over na dat je vaak een uitsnede van de bovenkant van je outfit te zien krijgt. Communiceert je kleding dan nog steeds wat je wilt?

Tips 5.
Maak, als voorbereiding op je fotoshoot, een van-top-tot-teen foto van jezelf. Op deze manier zie je het geheel veel makkelijker. Want misschien moet die rok toch een stukje korter of die manchet net wèl iets onder de mouw uit komen.

Tip 6.
Draag je graag veel sieraden? Weet dat dat op een foto heel anders overkomt dan ‘live’. Maak liever een bewuste keuze en draag één sieraad als accent.

Tip 7.
Voor een formelere look hoef je echt niet altijd te kiezen voor ‘jasje-dasje-overhemd’. Verwissel de stropdas eens voor een pochet. Of draag een overhemd met een gilet in plaats van een colbert.

Tip 8.
Luister wat vaker naar je onderbuikgevoel. Maar stap ook eens uit je comfortzone! Want wil je iets veranderen, dan moet je in beweging komen. Succesvol zijn is niet hetzelfde als conformeren en kleden zoals anderen verwachten; het is juist de kunst om jouw persoonlijkheid en eigenheid te combineren met dat verwachtingspatroon. Want zo appeleer je aan de ander maar blijf je toch je unieke zelf!

Over Ferrule en R-Kwadraat

Nieuwsgierig naar wat ‘Ferrule’ voor jou (en je bedrijf) kan betekenen? Maak kennis met Ferrule en meld je aan voor hun inspiratiemagazine en schrijf je in voor de wekelijkse blogupdate >>> https://ferrule.nl/contact-met-ferrule/

Met speciale dank aan Regine van R-Kwadraat, mijn dierbare vriendin en collega, voor het samen maken van ‘onze’ foto’s.



Nieuwsgierig hoe je jouw visuele identiteit vorm kunt geven?




Bel >>> 06-24650849
Mail >>> info@S-Kwadraat.com


Ik neem dan, uiteraard geheel vrijblijvend, contact met je op en dan bespreken wij je wensen en mogelijkheden. 

Ik help je graag om met andere ogen naar jezelf te kijken!
Ga ik je ontmoeten voor mijn spiegel?


Contact opnemen
Weegschaalstraat 36
7521 CJ Enschede
Lang leve onze vrouwelijke rondingen
Over meer dan alleen maar body-positivity
styling tips & trucs
Help, ik heb grote handen
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Mysterieuze gaatjes
Hoe komen die kleine gaatjes in mijn T-shirt?
onderhoud en behoud
Help, ik heb grote voeten
Tips & Tricks
styling tips & trucs
Shoppen in je eigen kledingkast
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
Concert in passende stijl
Als koor in harmonie, als individu jezelf
uiterlijke presentatie
Zo rood als...
Rood is meer dan alleen maar een kleur!
uiterlijke presentatie
Zijn panty’s echt zo verschrikkelijk?
Winterpanty Tips & Tricks 
styling tips & trucs
Wist je dit al over wol?
Alles over de grondstof wol
grondstoffen
Shoppen tijdens Sale, slim of niet slim?
Shopping tips
styling tips & trucs
Wa's dat nou voor een symbool?
Lees jij wel eens het onderhoudsetiket?
onderhoud en behoud
Travelstof, wat is dat eigenlijk?
Alles over de eigenschappen van travelstof
grondstoffen
Kleding, uitstraling en visuele identiteit
In gesprek met marketingbureau Ferrule
uiterlijke presentatie
Stylingfoutje
Makkelijk te voorkomen
styling tips & trucs
Kracht van Kledingcommunicatie
Mini-Masterclass voor NVDM
persoonlijke-verhalen
Gevaarlijke natuurlijke tinten
Nude-kleuren? Do's & dont's
uiterlijke presentatie
Jouw personeel als een stel kanaries..?
Dit schreef Carolien over mij
persoonlijke-verhalen
De nette sok onder de loep
Sokken Tips & Tricks, voor man en vrouw  
uiterlijke presentatie
Duurzaamheid in de mode
Duurzaamheid op grote èn kleine schaal
persoonlijke-verhalen
Lyocell of Tencel, wat is dat voor een stofsoort?
Alles over de eigenschappen van Lyocell en Tencell
grondstoffen
Langer plezier van jouw jeans
Onderhoudtips
onderhoud en behoud
Jouw kleurwaaier als kleurinspiratie
Wat kan je allemaal doen met een kleurwaaier? 
styling tips & trucs
Origineel kleuren combineren
Ontdek en laat je inspireren!
styling tips & trucs
Jouw mooiste kleuren zitten in je ogen
Een hele makkelijk toepasbare styling-tip
styling tips & trucs
De betekenis van gestreepte stropdas
Hoe loopt de streep op de stropdas?
kleurrijke mannen
Shoppen met Simone
Hoe werkt dat eigenlijk?
styling tips & trucs
'Festival van het leren'
Simone in actie
persoonlijke-verhalen
Het verhaal van de twee zonnebrillen
Een stijlvaste ontdekking
persoonlijke-verhalen
Mooi als jezelf de lente in...
Interview in Zilver-magazine
persoonlijke-verhalen
Jouw eerste indruk
Wat zie jij ... van mij?!
uiterlijke presentatie
Beetje lipgloss, groots effect!
Geen make-up ervaring maar er wel wat frisser uit willen zien...
uiterlijke presentatie